De gemeente Brasschaat heeft een nieuw logo. De gemeente koos bewust voor een nieuw en fris logo met een eigentijdse, dynamische en kwaliteitsvolle uitstraling; een gemeente die er is voor jong en oud. Het wapenschild wordt evenwel niet naar de prullenmand verbannen.
Het gemeentebestuur was van oordeel dat een hedendaagse en vooruitstrevende communicatie ook de juiste instrumenten vereist, één daarvan is een nieuwe look wat we willen tonen via een herkenbaar en sterk beeldmerk, uniek voor onze gemeente.
Op basis van een wedstrijdformule werden tien ontwerpbureaus aangeschreven om een portfolio in te dienen. Uiteindelijk werden drie bureaus aan het werk gezet om een voorstel uit te werken.
Total Design kwam als winnaar uit de bus. Het is een gerenommeerd ontwerpbureau dat reeds werkte voor
Thalys,
Child Focus,
KMI,
Palm,
Sabena,
Aveve... en nu dus voor
Brasschaat.
Het nieuwe logo
De naam Brasschaat staat op zich. Het ontwerp geeft de verpersoonlijking weer van een unieke gemeente in al haar facetten. De handtekening (gekrulde, uitlopende letter b) staat symbool voor het engagement van de gemeente en haar bestuur. Enkele kernwoorden die het logo typeren: éénvoud, zeer hedendaags, vernieuwend voor een gemeente, metafoor, gedurfd.
Dit logo staat duidelijk voor Brasschaat. Naast de herkenbare beginletter b, sluit het onderschrift Brasschaat verdere twijfel uit. De rode kleur komt voort uit de kleuren van wapenschild en vlag. Het is een krachtig logo dat bovendien esthetisch is en zeker niet modegebonden, eerder tijdloos. In de getoonde toepassingen komt het logo zeer goed tot zijn recht. De ondergrondkleur kan wit zijn (voor bv. briefpapier), maar andere tinten zijn perfect mogelijk wat een pluspunt is voor andere toepassingen. Mede dankzij het onderschrift Brasschaat zal het logo makkelijk herkenbaar zijn en vlug ingeburgerd.
Wat met het wapenschild?
Het wapenschild bestaat 92 jaar, de vlag 26 jaar. Het eerbiedwaardige en beschermde gemeentewapen wordt evenwel niet verbannen naar de prullenmand, het zal in de toekomst verder gebruikt worden in het zegel van de gemeente en toegepast worden via plechtige akten en documenten maar ook op verschillende plaatsen samen met het nieuwe logo worden gebruikt. Weliswaar werd het opgefrist en een beetje aangepast aan de tijd. Dat gebeurde door Frans Bellens, ere-directeur van de tekenacademie.