Mikhof
  Mikhof
           

Nieuws van vroeger

 6 juni 1979 (41 jaar geleden)
De winterkapel krijgt een mooie vloerbekleding door een milde gift van onze zusters. Na een flinke boenbeurt en de grote kuis door de vrouwen voelt de kapel zo fris en fleurig aan.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 18:43 uur (halte Kerk MTH).
  Door de maatregelen in verband met het coronavirus rijdt de buurtbus niet van 17 maart 2020 tot 4 mei 2020.
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

De Lego blokken
  De Lego blokken
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Tentoonstelling: Den Toren

De eerste keer dat de verkeerstoren in gebruik genomen werd, was op 26 oktober 1962. Vele tientallen jaren werd deze gebruikt voor luchtvaartactiviteiten. Maar sinds 29 april 2018 werd de oude verkeerstoren, vlakbij het vliegveld, op het Klein Schietveld in Brasschaat permanent omgebouwd tot een tentoonstelling. De oude verkeerstoren kreeg de naam "Den Toren".

Het Klein Schietveld maakt deel uit van het Europees ecologisch netwerk van NATURA 2000-gebieden. Dit netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de EU voor behoud en herstel van biodiversiteit. De tentoonstelling onthult hoe het boeiende militaire verleden en de luchtvaartactiviteit van de site zorgde voor een uniek Europees beschermd natuurgebied. Dit wordt visueel voorgesteld in Den Toren. Aan de hand van de honingbij Allouette, het symbool van het Licht Vliegwezen, wordt er op een speelse manier wegwijs gemaakt over het verleden. Op de bovenste verdieping is er een mooi uitzicht over het vliegveld van Brasschaat.
De verkeerstoren werd grondig gerestaureerd. De originele trappen zijn behouden gebleven alsook één besturingspaneel van de verkeersleiders is in zijn originele staat bewaard gebleven. De ramen van de benedenverdiepingen werden bekleed met tekeningen van de overleden striptekenaar Robert Mau, beter bekend van de strip Kari Lente.

De bezieler en initiatiefnemer van dit project is Berre Van Deuren en is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, War Heritage Institute (voormalig Gunfire-museum), de Aeroclub en de dienst toerisme Brasschaat.

PRAKTISCHE INFO

Openingsuren:
april - oktober zaterdag
zondag
11.00 - 16.00
11.00 - 16.00

november - maart

zondag

11.00 - 16.00
Groepsbezoeken tijdens de week kunnen reserveren via email of telefoon.

Toegangsprijs: €2 per persoon (-18jaar en gehandicapten gratis)

Parking: Gratis eco-parking op 200 meter van Den Toren

Contactgegevens:
Den Toren
Lichtvliegwezenlaan - 2930 Brasschaat
Telefoon: 03 650 03 01
Email: toerisme[AT]brasschaat.be
Website: www.den-toren.com

Licht vliegwezen - Allouette

Licht vliegwezen - lucht verkeerstoren

Licht vliegwezen - lucht verkeerstoren