Nieuws van vroeger
Via deze rubriek kijken we terug in het verleden van Maria-ter-Heide en dit dag per dag.
Wil jij graag 'het nieuws van vroeger' van de toekomst maken door (dagelijks) korte berichten (lees één tot 2 zinnen per gebeurtenis) te schrijven,
laat het ons weten via het
contact formulier.
Het is zo warm dat de asfalt in de Kerkedreef mals wordt en aan de banden van de wagens blijft kleven. Er werd bij de werken op het kerkplein blijkbaar geen goede legering voor dit goedje gebruikt, want het is al voor de tweede keer dat de aannemer deze klus moet klaren.
In de de Burletheide krijgen de inwoners een mooie nieuwe oprit voor hun huis en een voetpad in dalles. Met de nieuwe machine is het aanleggen van zo'n voetpad een kleinigheid.
De familie Braspenning is 25 jaar getrouwd.
De gepensioneerden nemen de boot om op uitstap te gaan, niemand werd ziek.
Iedereen in Maria-ter-Heide kent deze instelling! Het etiket staat erop en nog wel in het groot! Vroeger in de Franse taal, toen waren het nog de "Franse Zusters" en nu in het Nederlands. In de folders lezen we dat het Maria-Instituut gelegen is midden groen en in een rustig kader van Brasschaat, de gemeente van de parken, en toch langs de drukke Bredabaan.
Het schoolgebouw moeten we een paar honderd meter dieper gaan zieken, achter weelderige rododendron en hoge en jonge bomen van vele soorten met veel vogels die er rustig kunnen nestelen en broeden.
Er moet immers plaats gevonden worden voor een lagere school, een middelbare en internaat. De toenmalige leger aalmoezenier De Ridder had bekomen dat de kinderen van de militairen niet langer voor hun onderwijs zouden aangewezen blijven op de lessen van een dienstplichtige onderwijzer, maar een eigen school zouden krijgen. Daarom is de school altijd nauw met het kamp verbonden geweest en in het begin alleen toegankelijk voor kinderen van militairen.
Met dit doel voor ogen belandden op een avond van 24 augustus 1924 de eerste zusters Maristen in het zomervillaatje langs de Eikendreef met de bekoorlijke naam "Alpenroos", midden in een vier hectaren bos. Terwijl de bomen gerooid werden en een voorlopig gebouw opgetrokken om de eerste leerlingen een onderdak te geven, had de familie Collin tot Pasen 1925 enkele zalen van het Bellenhof ter beschikking gesteld voor het onderwijs. Vanaf Pasen kon les gegevens worden in het voorlopig gebouw dat nog altijd dienst doet als klaslokalen en leraressenkamer. Op 25 april 1925 werd officieel de eerste steen gelegd op de duizenden die er al lagen.
Pasen 1926:
Een mooie zomerse dag voor de Eerste Communiekantjes.
De jongeren uit de jeugdbewegingen stapten voor Sterrehuis, het dagverblijf voor mentaal gehandicapten in de gebouwen van de oude Sint-Jozefkliniek.
Specialisten van de gemeentelijke diensten beginnen aan de noodzakelijke herstellingswerken op het dak van het chirolokaal. De panlatten worden vernieuwd. Het beloofd mooi en stevig te worden.
Ten gevolge van een akkoord met de grote oliemaatschappijen geeft de regering de toelating om de prijzen van de benzine en stookolie gevoelig te verhogen.
Vicaris Eykens komt aan de 12-jarige jongens en meisjes het vormsel toedienen. Enig in de geschiedenis van onze parochie is wel dat er op die dag haast alle sakramenten werden toegediend: in de voormiddag een huwelijk en een lijkdienst, in de namiddag een doopsel en daarna het Vormsel.
Meer nieuws van vroeger (willekeurige dagen)