Herfst in Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Herfst in Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 12 juli 1982 (42 jaar geleden)
Op het gemeentehuis komen er, volgens de dagbladen toch, regelmatig klachten binnen over de reuk van de verbrandingsoven. Volgens een artikel in de krant zouden de zusters Maristen al van slaapkamer veranderd hebben omdat ze het venster niet kunnen openen omwille van roet en zwarte sneeuw. Ook zou er regelmatig door nederlanders gevaarlijk afval wo ...  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 18:31 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is maandag om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Torenpoort De Mik
  Torenpoort De Mik
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Houten reus: De Golem

De GolemOp 12 september 2009 is een drie meters hoge houten beeld in park De Mik verrezen, de Golem genaamd. De Golem is een symbool voor de helper en redder waaraan mensen over de hele wereld nood hebben. Via een luik, op de borst van de Golem, kan de bezoeker een boodschap achterlaten in de vorm van een verhaal, een sprookje of een gedicht. Het is een ontwerp van de gerenommeerde kunstenaar Koen Vanmechelen en de uitvoering gebeurde door de leerlingen van BuSO Quadens. Op verscheidene plaatsen in de wereld staan verschillende houten constructies in de vorm van een Golem. De Brasschaatse Golem is een initiatief van Jan Jacquemyn. Zijn goede vriend, Ivo Clijsters, overleed aan de spieraandoening ALS.

Rond de houten reus is een verdrietpad of wandelpad aangelegd van ongeveer 3 kilometer. Onderweg komen wandelaars speciale bordjes met bijzondere teksten op van onder andere van Wannes van de Velde. Het pad leidt je langs kleine idyllische plekjes richting de Golem waar de bezoeker in alle rust een wandeling kan maken en even stil kan staan bij z'n gevoelens.

Sinds 2010 heeft heeft de Golem zijn eigen Golemboek. Geïnspireerd door het Golempad is het een bundel van gedichte met onder andere gedichten van Hugo Claus, Erwin Mortier, Geert Hoste en Herman de Concinck. Het boek is te verkrijgen bij de dienst toerisme Brasschaat voor de prijs van 10 euro.

Op vraag van François Geysen, een inwoner van Maria-ter-Heide, werd er in 2014 op het grasveld rond de Golem een labyrint aangelegd in kiezels. Het Golempad kreeg er een nieuwe bezinningsroute bij.

Begin januari 2019 werd de Golem in brand gestoken door vandalen. Al snel werden er plannen gemaakt om een nieuwe Golem te maken. Meer dan 11 maanden later was het zover. Op woensdag 20 november 2019, werd deze officieel ingehuldigd door het schepencollege van Brasschaat en de Brasschaatse initiatiefnemer Jan Jacquemyn. De houten reus is terug verrezen uit zijn as.