Skyline boven Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           

Nieuws van vroeger

 31 maart 1985 (40 jaar geleden)
Het nieuwe wandelpad naar de Mick, beginnend vanaf de kerk, wordt vandaag ingewandeld; enkel maar symbolisch want het was geen weer om buiten te komen.  lees meer nieuws van vroeger

Kalender

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 21:40 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is morgen om 08.32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Jaarlijkse kermis
  Jaarlijkse kermis
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Meettoren in De Inslag

In domein De Inslag staat sinds 1995 een 39 meters hoge meettoren. De toren bestaat uit een zelfdragend gelast vakwerk met een vierkant grondvlak. De werkplatformen zijn gelegen op 9, 15, 18, 23, 31 en 39 m met elk een oppervlakte van 9 m². Voor de bouw van deze constructie werden vijf dennen geveld.

Het beheer van deze meettoren gebeurt door de Universiteit Antwerpen (UA) en het Agentschap Natuur en Bos. Op de meettoren worden door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen allerhande metingen uitgevoerd en geanalyseerd. Men bestudeert er het verband tussen bossen, luchtverontreiniging en klimaatverandering. In het kader van de klimaatwijziging is het belangrijk dat de invloed van bossen gemeten kunnen worden op de broeikasgassen. Aan de hand van de resultaten wordt het beleid bepaald om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Oorspronkelijk was het bedoeling om na te gaan hoeveel koolstofdioxide (CO2) het bos opneemt. Uit de analyse metingen tussen 1996-2006 bleek al dat het bos begin jaren 2000 productiever was qua CO2-opname, maar dat die opslagcapaciteit de jaren nadien verminderde.
Maar dankzij meerdere meteorologische sensoren en apparatuur kan men ook de snelheid van de wind, de hoeveelheid neerslag, de luchtdruk , de temperatuur en natuurlijk e CO2 in kaart brengen. De kostprijs van de toren bedroeg destijds 700.000 euro (28 miljoen bef) en behoort tot één van de oudste meettorens van onze planeet.

Door de metingen in Brasschaat te vergelijken met die van andere meettorens in Europa, kunnen klimaatvoorspellingen op veel grotere schaal gedaan worden.

De meettoren in domein De Inslag.