De politiezones van
Brasschaat en
Schoten gaan nog meer samenwerken. Door hun sterke gelijkenis qua grootte, bevolking en korpssterkte bestond er al langer een verregaande samenwerking tussen beide politiekorpsen. Kort na de politiehervorming schreven de kersverse politiezones Brasschaat en Schoten op 1 juni 2001 geschiedenis door als (vermoedelijk) eerste in België een interzonale samenwerking op touw te zetten. Die samenwerking wordt op 29 juni 2005 verder uitgediept en vastgelegd in een nieuw samenwerkingsprotocol. Het akkoord gaat in vanaf 1 juni.
Met het samenwerkingsprotocol zal de permanentie 24 uur op 24 gegarandeerd kunnen worden. Naar interventie en opvang of onthaal een groot voordeel. Kleinere politiezones zoals die van Schoten en Brasschaat hebben wel voordelen, zoals hun sterke verbondenheid met de lokale bevolking en de overheid, maar door de kleinschaligheid kunnen ze slechts over een beperkt aantal manschappen beschikken. Dat laat zich voornamelijk voelen in de 24 uren permanentie. Door samen te werken, worden manschappen vrijgemaakt die zich op de specifieke lokale politiewerking kunnen richten. Omdat er op een andere zone kan beroep worden gedaan, wordt de capaciteit optimaal benut met als gevolg dat het aantal uitgestelde oproepen quasi nihil zal zijn.
Het is allemaal niet volledig nieuw, want al sinds enkele jaren wordt, vooral ’s nachts dan, een interzonale samenwerking als een vanzelfsprekendheid beschouwd. Het feit dat een dringende interventie door politiemensen van een andere zone werd afgehandeld, leidde daarbij niet tot opmerkingen bij de bevolking. Voor concrete plaatselijke problemen zal de bevolking misschien wel graag een herkenbare lokale politieambtenaar kunnen aanspreken, voor dringende aangelegenheden blijkt zulks zeker niet te gelden.
Het samenwerkingsprotocol regelt niet alleen de principes van samenwerking, maar specifiek ook de samenwerking inzake interventies en slachtofferhulp. Onder meer wordt via een beurtrol permanent een hoofdinspecteur ingezet. Die is dadelijk aanspreekbaar en kan steeds de nodige gerechtelijke stappen zetten. Wat betreft slachtofferhulp zullen op eender welk moment slachtoffers die in één van de betrokken zones wonen correct en efficiënt kunnen worden bijgestaan.