Torenpoort van De Mik
  Torenpoort van De Mik
           

Nieuws van vroeger

 20 oktober 1969 (50 jaar geleden)
In het militair domein aan de Brechtsebaan werden nieuwe sportvoertuigen voor de militaire agenten getest met het nodige lawaai en blutsen, betaald door de firma die deze voertuigen hoopt te leveren aan het leger.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 09:11 uur (halte Kerk MTH).
  Er rijdt geen buurtbus op zondag
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Zwaluwen in de kinderboerderij
  Walter De Vos
  Zwaluwen in de kinderboerderij
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Torenpoort De Mik

Torenpoort van Park de MikEind 18de en begin 19de eeuw waren de neo-gotische 'folies' een modetrend in de Engelse landschapstuinen. Het bouwen van zogenaamde ruïnes was voor vele aristocraten een kostelijke onderneming. Het vermogen van baron Jean-Michel van Havre doorstond in 1830 glansrijk de constructie van dit poortgebouw.

Toen Charles Van der Straeten, architect van de koning in Brussel, belast werd met de verfraaing van het kasteel De Mik kreeg de Oostenrijker Petersen de opdracht het domein met de geïmporteerde exotische boomsoorten, een andere 'folie' van de 'beau monde', te herscheppen in een Engelse landschapstuin. Bossen, grasvelden, waterpartijen en beelden deden de eigenaar wegdromen. Een poort in ijzermaalsteen moest die dromen tegen een bedreigende buitenwereld beschermen. Het poortgebouw was een imitatie van de militaire 'porte d'Auron in de Noordfranse stad Bourges.

Het originele franse exemplaar werd in het begin van de 20ste eeuw gesloopt. In Brasschaat bleef het curiosum van de ondergang bespaard.

Bron: Infobord heemkundige kring Breesgata

Sinds 25 jaar is deze toren het eindpunt van het Sprookjespad, een unieke en authentieke activiteit voor kinderen van 4 tot 7 jaar, die wordt ingericht door de toeristische dienst van de gemeente. Op 25 mei 2019 heeft de gemeente ook de linker kamer hiervan opengesteld voor de bezoekertjes. Deze kamer is rolstoeltoegankelijk.