Skyline Maria-ter-Heide (achtergrond Antwerpen & haven)
Maria-ter-Heide
  Skyline Maria-ter-Heide (achtergrond Antwerpen & haven)
           

Nieuws van vroeger

 22 november 1971 (53 jaar geleden)
Leden van de Vrouwengilde bezochten in Gent de Schouwburg en hadden de gelegenheid een stukje repetitie bij te wonen en achter de scene een kijkje te nemen waar de decors opgetimmerd worden.  lees meer nieuws van vroeger

Kalender

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 07:57 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Rodondendron in De Inslag
  Rodondendron in De Inslag
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

[Arthur Ligtvoet] Eerste triënnale voor Beeldende Kunst

ARTHUR LIGTVOET (°1972, ACHEL)
In 'mijn werk' grijp ik dikwijls terug op de onschuld van de kindertijd, de onwetendheid, de 'onbeschrevenheid'. Soms vertrekkend van dingen die ik in de realiteit vind, soms van herinneringen uit mijn jeugd, transformeer ik figuren tot een soort van 'tekenachtige' sculpturen, die een naïviteit suggereren, een onhandigheid, een 'onaangepast zijn' aan de omgeving. Vaak lijkend op uitvergroot kinderspeelgoed worden de beelden getuigen van psychische processen.

Drie elementen van het wapen van Brasschaat ( Antonius-zalm-varken ) dienden als uitgangspunt voor het werk.

St.- Antonius is sinds lang een constante in het leven van Brasschaat. De verzoeking van de duivel aan deze kluizenaar spreekt ongetwijfeld tot de verbeelding. (Bosch, Breughel, Teniers,..). Hijzelf staat symbool voor het sobere leven. Naast beschermer van de pest en andere besmettelijke ziekten gold hij ook als beschermer van het vee en in het bijzonder van het varken. Er zijn verschillende duidingen van dit beest, zo zou het ook kunnen staan voor het Kwade. De zalm verwijst naar de Prins van Salm-Salm. Drie 'beelden' die tot één nieuw beeld worden verenigd.

De grote vis is geïnspireerd op een afbeelding van een genetisch gemanipuleerde zalm, deze soort staat bekend als agressief en heeft een kwaadaardiger uiterlijk dan haar natuurlijke soortgenoten.
Daarboven op zit een Antonius zijdelings die zijn kleed omhoog houdt om 'zich droog te houden' met daarachter 'zijn' varken. De heilige is gebaseerd op een bestand Antoniusbeeld, maar aangepast aan de specifieke, zittende houding. Het varken werd gemaakt naar een bestaand plastic en kitscherig 'spaarvarken'. Al deze elementen en achterliggende verbanden worden geplaatst in een nieuw daglicht.

Ik denk dat dit 'beeld' een hernieuwde band kan scheppen van elke inwoner van Brasschaat met de eigen geschiedenis. Maar het zou ook een confrontatie kunnen zijn met de toeschouwer om zijn eigen situatie kritischer te kunnen bekijken. (Enkele losse woorden; de eigen cultuur die langzaam vergeten dreigt te worden, materialisme, kracht van de eigen verbeelding). Het ruime grasveld fungeert als een open water waarin het beeld 'rondzwemt'.

Nog tot 23 oktober 2005 tonen tien beeldende kunstenaars hedendaags werk in Park de Mik en in het Algemeen Ziekenhuis (AZ) Klina in Brasschaat. Deze opmerkelijke kunsttentoonstelling 'Brasschaat 05', eerste Triënnale voor Beeldende Kunst, kadert in de viering van het 175-jarig bestaan van de gemeente.

De gratis kunsttentoonstelling in Park de Mik is alle dagen te bezichtigen. Het park is toegankelijk via de Kerkedreef en de Miksebaan. Een bezoekje aan de expositie in AZ Klina, Augustijnslei 100 is dagelijks mogelijk van 14 tot 20 uur.


Meer nieuws

15-08-2019 Nieuwe toplaag voor autovrij stuk Kerkedreef
10-10-2005 Wat gebeurt er met kamp van Brasschaat?
25-02-2006 Kleine brand rond schouw in de Hensbergelei.

Nieuws zoekwoorden

  dienstencentrum     kerkedreef     smoutebollen     rommelmarkt     krantenwinkel