Eenden in volle vlucht - Park De Mik
  Eenden in volle vlucht - Park De Mik
           

Nieuws van vroeger

 17 oktober 1975 (44 jaar geleden)
Voor sommige automobilisten schijnt de verbreding aan de Essensteenweg, Bredabaan nog niet breed genoeg te zijn want eentje komt met zijn dak in de gracht terecht en moet wachten op een takelwagen om eruit te geraken.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  Er rijdt geen bus meer richting Antwerpen. De volgende rit is in de ochtend (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 09:08 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

De Inslag: Het goed van Loos

Ingang De Inslag - goed van LoosAan de overkant van de ingang van het domein 'De Mik' vindt je nog een ander groot parkgebied namelijk 'De Inslag' ofwel in de volksmond 'het goed van Loos' genoemd. In de Kerkedreef vindt je de hoofdingang. Er bevinden zich nog 3 kleine bescheiden zij-ingangen. Eén aan het einde van de Wipstraat, één aan de kruising Korenlaan-Molenheide en één aan de Bredabaan naast de Antitankgracht (Antitankkanaal).

De tweede hoofdingang bevindt zich in de Fortsebaan, zijstraat van de Pauwelslei. Het park gaat vanaf de Kerkedreef tot aan de Pauwelslei (verticaal) en vanaf de Miksebaan tot aan de Bredabaan (horizontaal). Dit uitgestrekte natuurpark is enorm in trek bij vele wandelaars en fietsers. Door het park stroomt de Antitankgracht (Antitankkanaal).

In het domein broeden de zwarte specht, sperwer, buizerd en bosuil. Het Antitankkanaal loopt dwars door het domein. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De grachten in het grasland vormen een schitterende biotoop voor bijzondere water- en oeverplanten, libellen, kikkers, padden en salamanders. Op rustige en stille plaatsen kan men reeën, vossen, hazen of konijnen waarnemen.

De speelweide, picknickplaatsen en rustbanken nodigen uit tot relaxen en genieten.

De natuurgidsen van Brasschaat organiseren regelmatig begeleide wandelingen: (www.natuurgidsen-brasschaat.be).

Geschiedenis
De Inslag was een heidegebied dat werd ontgonnen als akker- en weideland. Op een zekere dag ging men dit stukje grond 'inslaen - inslach', in gebruik nemen, of ontginnen vandaar de huidige naam "De Inslag".
Met de aanleg van een kasteeldomein (De Mik) in de 19de eeuw werd de omgeving bebost waardoor een weelderig jachtdecor ontstond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos kaal gekapt om de zichtbaarheid rond de fortengordel van Antwerpen te vergroten. 36 jaar later ging de bijl opnieuw door het bos voor het graven van loopgraven. Na de tweede wereldoorlog werd herbebost met grove den en lork die al snel grote delen van De Inslag bedekten. In 1980 kocht de Vlaamse overheid De Inslag (147 ha). Nu voert Agentschap en Bos er een doorgedreven natuurbeheer wat de biodiversiteit ten goede komt. Ook restanten van militaire bouwwerken zoals een bunker treffen we nog aan in De Inslag.