Torenspits kerk Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Torenspits kerk Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 24 april 1987 (37 jaar geleden)
Voor de regelmatige kaarters worden de prijzen in de KWB uitgereikt. Prijzen voor de eersten en ook voor de laatsten.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 05:21 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Schildpadden - De Mik
  Schildpadden - De Mik
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Overzet van padden, kikkers en salamanders

De padden, kikkers en salamanders ontwaken stilaan uit hun winterslaap en zoeken massaal hun voortplantigspoelen op.

Het park "De Mik" is daarom jaarlijks een echte trekpleister voor deze amfibieën. Ze trekken van de omliggende bossen naar hun poel meestal bij vrij zacht (regenachtig, +7°C) weer. Straten zoals de Kerkedreef zijn daarbij moeilijke hindernissen omdat de beestjes de straat moeten oversteken. In het verleden werd duidelijk dat er toch nog teveel van deze amfibieën overreden werden door automobilisten. Vandaar dat de partij Groen! ervoor geijverd heeft om de Kerkedreef gedeeltelijk af te sluiten ter hoogte van de ingang van het park "De Mik" tot aan de Miksebaan. Fietsers en wandelaars mogen nog door de Kerkedreef maar voor auto's daarentegen is de straat gedeeltelijk afgesloten van 1 februari 2006 tot 31 maart 2006.

Sinds 1995 helpen tientallen medewerkers van Natuurpunt Brasschaat met de overzet van deze amfibieën. Om de amfibieën te beschermen, worden er langs de Kerkedreef en de Miksebaan kleine afsluitingen(netjes) geplaatst daardoor worden de amfibieën tegengehouden. Doordat ze deze hindernis willen omzeilen, bestaat de kans erin dat de amfibieën in één van de vele ingegraven emmers, die 2 maal per dag geledigd worden, terecht komen. Zo kunnen de vrijwilligers gemakkelijk en snel de dieren vangen, tellen, geslacht en soort bepalen. Nadat men deze gegevens heeft vastgesteld, worden de dieren aan de overkant van de straat weer vrij gelaten. Zo kunnen de beestjes hun zware tocht naar hun voortplantigspoel weer hervatten.

Wil jij ook graag meehelpen met de overzetting van honderden amfibieën? Dat kan, neem dan contact op met de lokale kern van Brasschaat en/of met Natuur.Huis.


Meer nieuws

05-12-2020 Eindejaarsactie middenstand Maria-ter-Heide
30-10-2018 Waterstand in parkvijver De Mik staat enorm laag
10-11-2021 Park De Mik in ere herstellen zoals in 1800.

Nieuws zoekwoorden

  durentijdlei     de polygoon     krantenwinkel     wedstrijd     stickers afvalcontainer