Skyline boven Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 29 maart 1981 (43 jaar geleden)
In de jeugdclub gaat de infodag door over e problemen in Zuid-Amerika.

Deze nacht begon het zomeruur. Leon Mattheeussen die in de mis van 10.30u met de schaal moest gaan, had vergeten zijn horloge aan te passen en kwam een uur te laat.

De Raffachols ontvangen de mensen voor hun 2de opvoering.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 07:00 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 08:32 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Jaarlijkse kermis - botsauto's
  Jaarlijkse kermis - botsauto's
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Natuurwandeling door het Klein Schietveld: Herstkleuren en zaden

Geleide wandeling door het Klein Schietveld met als thema: "Herstkleuren en zaden".

Het Klein Schietveld maakt deel uit van het Kamp van Brasschaat, een militaire basis die begin 19de eeuw te Brasschaat door de Nederlands gesticht werd. Het gebied heeft een oppervlakte van 840ha, inclusief het vliegveld en de niet voor publiek opengestelde delen. Vanaf 1817 gin de Nederlandse legerleiding op zoek naar uitgestrekte gebieden waar men de in Vlaanderen gelegerde troepen, zonder de plaatselijke bevolking al te veel voor de voeten te lopen, kon laten oefenen.

De "Brescaatsche Heide" gelegen halfweg tussen de garnizoenssteden Antwerpen en Breda kwam in aanmerking, tenminste het westelijke, hoger gelegen deel, waar geen vennen en moerassen waren. Zo vestigde het leger zich op 25 april 1820 op het Frederiksplein, gelegen aan wat vandaag de Garçondreef is. Het Klein Schietveld werd in gebruik genomen in 1859. Toen alleen het deel tussen de Essensteenweg en de macadamweg naar het vliegveld. Bij latere uitbreidingen in 1921 en 1956 werden de bossen o.m. rond en noordelijk van het Fort tot tegen het domein De Uitlegger toegevoegd. Er kwam een spoorverbinding met het station van Kapellen en een sportstadion. Later had in het gebied ook de jaarlijkse Military plaats, een parcours voor paardenrennen met weinig respect voor de natuur. Het Klein Schietveld vormt samen met het gebied Grote Heide (gelegen tussen Essensteenweg en Bredabaan) en Het Groot Schietveld één van de grootste en indrukwekkendste aaneengesloten heide- en vennengebieden van Vlaanderen. Beslist een bezoek waard! Deze wandeling leidt ons door een bijzonder intact gebleven natuurgebied met een verrassende biodiversiteit. Van duinenpartijen tot hoge venen… het militair bewind had ook voordelen!

Afspraak zondag 6 oktober 2019 om 14 uur aan de ecoparking van Kwartier Noord - Lichtvliegwezenlaan te Brasschaat (aan het Gunfire Museum). De wandeling wordt georganiseerd door Natuurgidsen Brasschaat (VMPA) - www.natuurgidsen-brasschaat.be


Meer nieuws

19-10-2022 AED toestel aan GIBO Heide
02-03-2007 Oevers van hofgracht De Mik worden verstevigd
10-06-2007 Kinderboerderij zoekt begeleiders voor vakantieweken

Nieuws zoekwoorden

  torenpoort     kerkedreef     zegeplein     de mik     overvallen