Eenden in volle vlucht - Park De Mik
Maria-ter-Heide
  Eenden in volle vlucht - Park De Mik
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 29 maart 1977 (47 jaar geleden)
De vrouwen kuisen de kerk extra netjes en proper. Spinnenwebben worden weggenomen, stoelen worden afgewassen en de tapijten uitgezogen. De leden van de beheerraad van de Kring bespreken de verdere uitbouw van het parochiecentrum. De kern van Ziekenzorg geeft aan gebrekkige oudere mensen de kans te gaan winkelen in een winkelcentrum.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 11:01 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 10:04 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Zwaluwen in de kinderboerderij
  Walter De Vos
  Zwaluwen in de kinderboerderij
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Kunsttentoonstelling 'Brasschaat 05'

3 Kunstwerken worden aangekocht, 1 publieksprijs
Maar liefst drie werken die geëxposeerd werden tijdens de tentoonstelling 'Brasschaat 05' zullen worden aangekocht door de Gemeente Brasschaat. Dat is de opmerkelijke conclusie na de jurering van deze tentoonstelling.

De jury was het unaniem eens dat de inzendingen voor een beginnend project als dit een bijzonder hoog niveau haalden.

De drie werken zijn: 'Zonder titel' van Werner Leyssens, 'Life-jacket' van Rafaël Vergauwen en 'De Woudloper' van Winke Besard.

De herinnering aan het gebouw, het kasteeltje achter de vijver van de Mik is voor Werner Leyssens bijzonder belangrijk. Het kijken door een raam dat dit beeld wazig maakt sluit aan bij deze herinnering. De jury vond dit uitgangspunt zeer interessant en wil de gelegenheid geven aan de vele bezoekers van het park dezelfde ervaring mee te maken.

Rafaël Vergauwen heeft met zijn beeld 'Life jacket' een indringend werk gemaakt dat vormelijk maar ook inhoudelijk zeer sterk is.

De vorm die een kangoeroe voorstelt, inspecteert zijn eigen buidel. Het dier zit aan een luchtbed vastgekluisterd maar houdt zich klaar om de sprong te wagen. Een metafoor voor het leven op het einde of mogelijk ook voor het geboren worden van een nieuw leven. Vorm en inhoud brachten de jury er toe dit werk aan te bevelen voor aankoop.

Het werk 'de woudloper' van Winke Besard verraste en werd door de jury o.a. gekozen omwille van het perfecte materiaalgebruik naar de vorm toe. het werk zal blijven evolueren in de natuur en zal er in opgenomen worden.

De jury bestond uit: mevrouw Ingrid Ledent (professor in Graphics), de heer jan Thomaes (Driesen-Meersman-Thomaes architecten), de heer axel Enthoven (directeur van Enthoven associates, design consultants), de heer jo Van Bouwel (directeur Gemeentelijke academie voor Beeldende Kunsten Brasschaat) , de heer jan Moereels (landschapsarchitect Brasschaat). Deze jury werd voorgezeten door de heer Dorian van der Brempt (directeur 'De Buren', het Vlaams-Nederlands huis in Brussel).

Winke besard wint publieksprijs

Publiek liet massaal haar stem weten

Het publiek op haar beurt kreeg ook de kans om te laten weten welk hun favoriet werk was. Ruim 1532 stemmen werden geregistreerd. De meerderheid werd ingevuld via de folder. 474 stemmen werden online gedaan. Er werden 8 blanco formulieren geteld. 27 stemmen waren ongeldig.

Met een ruime meerderheid van stemmen gaat de publieksprijs ter waarde van 1000 euro naar ‘ de woudloper’ van Winke besard. 625 stemmen kreeg het werk.

Tweede werd Wouter Feyaerts met 'Heimwei', de sculptuur van het schaap in het AZ Klina. Het publiek werd gecharmeerd door het verhaal achter het kunstwerk (de onteigening van de boerderij en schapenwei van wouters grootvader die moest wijken voor de bouw van het ziekenhuis).

Het brons gaat naar Niko Van stichel (NVS Enterprises) met het werk 'Suburban Prototype'. Met dit werk speelt de kunstenaar in op de tegenstelling natuur versus cultuur. Vanuit een andere hoek bekeken, suggereert de sculptuur een elementaire woonvorm die strak grafisch is vormgegeven.

Ruim 8000 bezoekers
Geschat wordt dat 'Brasschaat 05' ruim 8000 bezoekers wist te lokken. De kwaliteitsvolle kunstwerken (die uit 80 dossiers werden geselecteerd door de selectiejury), het uitzonderlijk goede najaarsweer, het feit dat deze tentoonstelling gratis was en zo een ruim publiek wist te vinden (ook kinderen lieten hun stem weten), liggen wellicht aan de basis van dit succes. Deze eerste triënnale was een van de hoogtepunten (naast de tentoonstelling de baillet-latour. Brasschaat en spelen die nog tot 6 november loopt) in de viering van de 175ste verjaardag van de gemeente Brasschaat.

Afspraak in 2008 voor de tweede Triënnale voor Beeldende Kunst: 'Brasschaat 08'!


Meer nieuws

25-09-2007 Verslag: wijkvergadering Maria-ter-Heide 17 september 2007
20-04-2006 Flahaut verhuist artillerieschool naar Wallonië
16-01-2021 Opnieuw hebben de zwarte zwanen kleintjes

Nieuws zoekwoorden

  ziekenzorg     inslag     wedstrijd     brasschaat     krantenwinkel