Skyline boven Maria-ter-Heide
Maria-ter-Heide
  Skyline boven Maria-ter-Heide
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 29 maart 1977 (47 jaar geleden)
De vrouwen kuisen de kerk extra netjes en proper. Spinnenwebben worden weggenomen, stoelen worden afgewassen en de tapijten uitgezogen. De leden van de beheerraad van de Kring bespreken de verdere uitbouw van het parochiecentrum. De kern van Ziekenzorg geeft aan gebrekkige oudere mensen de kans te gaan winkelen in een winkelcentrum.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 15:45 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 16:12
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Site Gunfire - 75 jaar bevrijding
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Drievoudige schoolvisie en nieuwe tuin op Mater Dei Maria-ter-Heide

Inez Ven, Schepen van Onderwijs te Brasschaat, mocht officieel de nieuwe schoolvisie van basisschool Mater Dei MTH in ontvangst nemen en de nieuwe groene tuin van Campus Maria-ter-Heide inhuldigen.

Basisschool Mater Dei MTH, met campussen in de wijken Bethanie en Maria-ter-Heide, liet zich het voorbije jaar niet afremmen door het coronavirus en ontwikkelde een verfrissende schoolvisie in drievoud. Naast een uitgebreide versie voor ouders en sympathisanten die meer informatie wensen, ontstond een samenvatting in acht krachttermen en een kinderversie in de vorm van een kijkplaat. In de geest van de familiale schoolvisie, werd de kijkplaat en de lay-out van de visie ontworpen door Karolien Beyers, de mama van Maxim van het vijfde leerjaar.

De kijkplaat werd door Lucia Delcroix van het zesde leerjaar en ook kinderburgemeester van Brasschaat aan Inez Ven overhandigd.

Inez Ven en Sylvia Viaene, onderwijsdeskundige van Brasschaat, konden tijdens een persoonlijk rondleiding op de twee campussen van Mater Dei MTH, de visie van de school ontdekken. Drie jaar geleden startte Mater Dei MTH op zijn beide campussen met het herbekijken van de eigen onderwijsvisie en -structuren. Dit omdat de maatschappij zo snel evolueert dat kinderen naast kennis ook steeds meer begeleid moeten worden in de ontwikkeling van persoonlijkheidscapaciteiten om klaar te zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Hierdoor begon de school steeds meer in te zetten op zelfsturing van kinderen als traject voor persoonlijke groei.

Met de steun van onderwijsversterkers CEGO kregen de leraren handvaten om steeds meer keuzemogelijkheden aan kinderen aan te bieden. Door het nemen van beslissingen binnen het eigen leerproces leren de kinderen verantwoordelijkheid dragen voor het eigen kunnen. De leraar coacht de kinderen in deze stappen door hen te leren successen herkennen en te laten ontdekken dat uitdagingen kansen bieden. Doordat kinderen zich leren inschatten zijn ze niet meer enkel afhankelijk van een leraar om te bepalen wat ze kunnen of waar ze extra voor moeten inzetten. Ze krijgen tevens de kans om zichzelf, binnen en buiten de klasmuren, te ontdekken in contact met kinderen van verschillende leeftijden. Net zoals het in een gezin met verschillende kinderen zou lopen.

De leerlingen van Campus Maria-ter-Heide en Campus Bethanie zullen komende jaren, in groeiende mate, heel wat keuzes leren maken. Het kiezen van een lokaal of een plaats in een lokaal, het bepalen van het niveau van oefeningen die je maakt, het kiezen voor extra uitleg van de leraar in een kleine groep, digitaal werken of met pen en papier, het volgen van een les of zelfstandig verwerken van leerstof… en dit allemaal onder begeleiding van een leraar die zo steeds beter de leerlingen leert kennen. Ouders krijgen op deze wijze tijdens oudercontacten en op rapporten naast kennis ook verslag van de persoonlijkheidsgroei van hun kinderen op weg naar het secundair.

Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwe bewegingsrapport dat binnen de scholengemeenschap van Mater Dei ontworpen werd en dat tijdens de lessen bewegingsopvoeding de kinderen de kans biedt om elk op eigen ontwikkelingsniveau oefeningen voor te bereiden.

Op Mater Dei MTH Campus Maria-ter-Heide werd onder leiding van de ouderraad 30 000 euro en vele uren mankracht van ouders, kinderen en leraren geïnvesteerd in het vernieuwen van de groene tuin van de school. Sindsdien kunnen de leerlingen kiezen waar ze gaan spelen: op de actieve sport- en spelspeelplaats, in de groene familietuin of in de gezellige rustzone. Deze vernieuwing is met andere woorden een mooi voorbeeld van de nieuwe schoolvisie waar de beide campussen voor staan.

Op de website van de school: mater-dei.be, kan iedereen de visie in drieluik terugvinden. Christophe Delen, directeur van Mater Dei MTH, wenst met de komst van Inez Ven en Sylvia Viaene de deuren te openen voor andere geïnteresseerde basisscholen en secundaire scholen. Het delen van rijke ervaringen binnen het onderwijs van Brasschaat kan enkel ten goede komen van de ontwikkeling van de schoolkinderen van de gemeente.


Meer nieuws

04-02-2021 Groot Schietveld is en blijft verboden terrein
20-04-2006 Flahaut verhuist artillerieschool naar Wallonië
29-05-2011 Bespeel de ziel van de Golem

Nieuws zoekwoorden

  de polygoon     krantenwinkel     kerkedreef     durentijdlei     wielerwedstrijd