Flying Festival 2019
Maria-ter-Heide
  Flying Festival 2019
           
  • Overzet amfibieën

  • De amfibieën overzet vindt zoals elk jaar weer plaats in de Kerkedreef en sommige delen van de Miksebaan. Dit jaar werden al 371 amfibieën overgezet (bron: www.hylawerkgroep.be).
  • Meer informatie op de amfibieën overzet pagina.

Nieuws van vroeger

 28 maart 1981 (43 jaar geleden)
De Raffachols geven hun lenteshow in de Kring ten voordele van de Gepensioneerdenbond.  lees meer nieuws van vroeger

Openbaar vervoer

  De volgende bus 640 richting Antwerpen is om 11:31 uur (halte Kerk MTH).
  De volgende buurtbus richting Mariaburg (halte Bibliotheek MTH) is om 12:02 uur
  Uren kunnen verschillen op feestdagen en in vakanties!

Foto moment

De Woudloper
  De Woudloper
  Een kiekje insturen? Mail foto@mariaterheide.info

Nieuws van vroeger

45 jaar geleden op dinsdag 15 mei 1979
Iedereen in Maria-ter-Heide kent deze instelling! Het etiket staat erop en nog wel in het groot! Vroeger in de Franse taal, toen waren het nog de "Franse Zusters" en nu in het Nederlands. In de folders lezen we dat het Maria-Instituut gelegen is midden groen en in een rustig kader van Brasschaat, de gemeente van de parken, en toch langs de drukke Bredabaan.



Het schoolgebouw moeten we een paar honderd meter dieper gaan zieken, achter weelderige rododendron en hoge en jonge bomen van vele soorten met veel vogels die er rustig kunnen nestelen en broeden.



Er moet immers plaats gevonden worden voor een lagere school, een middelbare en internaat. De toenmalige leger aalmoezenier De Ridder had bekomen dat de kinderen van de militairen niet langer voor hun onderwijs zouden aangewezen blijven op de lessen van een dienstplichtige onderwijzer, maar een eigen school zouden krijgen. Daarom is de school altijd nauw met het kamp verbonden geweest en in het begin alleen toegankelijk voor kinderen van militairen.



Met dit doel voor ogen belandden op een avond van 24 augustus 1924 de eerste zusters Maristen in het zomervillaatje langs de Eikendreef met de bekoorlijke naam "Alpenroos", midden in een vier hectaren bos. Terwijl de bomen gerooid werden en een voorlopig gebouw opgetrokken om de eerste leerlingen een onderdak te geven, had de familie Collin tot Pasen 1925 enkele zalen van het Bellenhof ter beschikking gesteld voor het onderwijs. Vanaf Pasen kon les gegevens worden in het voorlopig gebouw dat nog altijd dienst doet als klaslokalen en leraressenkamer. Op 25 april 1925 werd officieel de eerste steen gelegd op de duizenden die er al lagen.



Pasen 1926:

Meer nieuws van vroeger (willekeurige dagen)

 zondag 23 oktober 1988
 donderdag 16 april 1981
 dinsdag 18 maart 1969
 dinsdag 12 september 1972
 woensdag 06 augustus 1969